Det er intet under at mange gerne vil have fat i den populære Y-stol, der er designet af Hans Jørgensen Wegner. Den har et klassisk stilrent look samtidigt med, at den er komfortabel at sidde i. Man kan både sidde behageligt oprejst men også have samme komfort, hvis man hellere vil sidde mere tilbagelænet. Det er dog ikke alle, der har råd til et originalt Wegner design. Leder man efter en på diverse møbelhjemmesider, kommer man snildt til at bruge godt over 5.000 DKK. Har man dog et lidt for stort hul i pengepungen, skal man ikke frygte; der findes andre måder at få fat i en af de folkekære stole på.

Brugt version af den originale udgave

Elegante Y-stole til din indretningSkal det være en ægte stol, som man gerne vil have til billigere penge, kan man købe dem brugt. Man kan kigge i diverse brugtkataloger samt på hjemmesider som Den Blå Avis(DBA.dk) og Gul og Gratis(guloggratis.dk). Her kan man finde mange forskellige slags y-stole i mange flotte farver til en del lavere priser, end hvis man vil have fat i en ny og ægte Wegner Y-stol, da ægte sjældene kommer på tilbud.

Man skal dog huske at passe på. Der kan være mange fuskere rundt omkring, der forsøger at sælge noget, de ikke ejer. Derudover kan billederne af møblerne også aflede. Hvad der ligner en flot næsten ny stol, kan måske være fuld af ridser og revner. Noget vigtigt at huske på er også at spørge om holdbarheden. De ægte Wegner stole er sat til at kunne holde godt og vel 50 år. Så hvis y-stolen er blevet brugt i 40 år af de tidligere ejere, er det vigtigt at have dette in mente.

Stiger i værdi

Som det fremgår i et TV-indslag fra TV, så stiger priserne på danske designklassikere. Wegner er en af de mest elskede møbeldesignere, og derfor så bliver stolene ved med at være populære. Det får priserne til at stige!

Går man ikke så meget op i, om stolen er ægte eller ej, og vil man egentligt bare gerne nyde at kunne kigge på det flotte design, uden at have ondt i maven over at have brugt alt, alt for mange penge, så findes der en anden udvej. På hjemmesider som Voga.com og 122design, som tidligere er nævent på denne side, er det nemlig muligt at købe en replika Wegner Y-stol. Her kan man opnå næsten 90 procents rabat i forhold til de ægte Wegner Y-stole, med et design der er næsten fuldkommen identisk. Det er vigtigt at huske på, at Y-stole i kopiudgaver ikke kan vidersælges som brugt herhjemme.

Så før man går ud og køber en brugt Wegner Y-stol, er det vigtigt at have dette i baghovedet. For hvis det kun er prisen, der holder en fra at købe en ny og ægte Y-stol, er det klart værd at overveje at gå ind på de irske webshops og få fat i en replika model i stedet. Her på billedet ser du en kopi af designerstolen.

Mange er bekymrede for om det egentlig er lovligt at købe kopierne. I Danmark er det ikke lovligt at sælge dem, men i Irland er der andre regler om ophavsret til designs. I Danmark må man ikke lave reproduktioner indtil 70 år efter designerens død. I Irland derimod er ophavsretten kun 25 år efter designet blev lavet. Derfor er det helt lovligt at købe reproduktionerne i Irland. Man må dog ikke videresælge dem bagefter.