hans-wegnerEn af kræfterne bag den danske modernisme, Hans J. Wegner, bidrog til at forandre befolkningens indstilling til møbler i 1950-1960’erne. Det er ingen stor overraskelse, at han senere hen er blevet udnævnt til ’Stolens mester’, da han rundt regnet har designet 500 stole. Hans berømte varemærke kom fra kombinationen af hans respekt for naturen samt et minimalistisk design ud fra naturlige økologiske egenskaber.

Hans J. Wegner blev født d. 2. april 1914 i Tønder i Sydjylland med en far, som var skomager. Wegners første design kom allerede frem, da han var blot 17 år gammel, da han var lærling ved H. F. Stålbergs værksted. Allerede som ung arbejdede han med træ, og dette blev sidenhen det fremtrædende materiale i de fleste af hans stolproduktioner. Efter at havde været i militæret, studerede han i tre år på den tekniske højskole i Danmark. Derefter tog han, som mange andre kendte danske designere, til det Kongelige Danske Kunstakademi i København, og indledte sidenhen sin karriere inden for arkitektur, da han var blot 20 år gammel.

En æra af arbejde for Arne Jacobsen

Efter sine studier i 1940 arbejdede han med at designe møbler til rådhuset i Århus. Dette gjorde han sammen med de berømte arkitekter Arne Jacobsen og Erik Møller som direktører for dette projekt. Samme år startede han sit arbejde med møbelsnedkeren Johannes Hansen, som har spillet en stor rolle i forhold til at indføre moderne design til den danske befolkning.

Lancering af sit eget design studio

Efter at have arbejdet nogle år for den danske designer Arne Jacobsen, bestemte Wegner sig i 1943 fHans Wegneror at åbne sit eget studio. Her startede han med at designe stole, der havde inspiration fra Ming, den tids kinesiske værker. I 1949 skabte han den verdenskendte Y-stol, som sidenhen blev hans mest succesrige stol. Med arkitekten Børge Mogensen designede de sammen møbler for FDB (et dansk møbelfirma) og havde Erik Kold med til hjælp (grundlægger af en organisation af danske møbeldesignere, som lancerede dansk design i udlandet). Nu kunne Hans J. Wegner lancere sine produkter i udlandet. I flere år arbejdede han i sit studio i sit hjem, hvor han producerede flere hundrede prototyper. Han var utroligt involveret i sit arbejde og blev meget stresset, hvis han blev nødt til at lægge sit arbejde til siden for familien. Når hans datter Marianne spurgte sin far Wegner, om han havde andre interesser, svarede han med et grin at han, bortset fra møbler, ingen andre specielle interesser havde.

En stor livspræstation

Hans J. Wegner har samlet mange priser sammen – for eksempel Lunningprisen i 1951 og den Internationale Design Award, hvilket beviser, at han er en af de mest indflydelsesrige danske designere gennem tiden. I 1995 blev han et æresmedlem af det Kongelige Danske Kunstakademi.

Hans værker findes på udstillinger på de største designmuseer verden over – for eksempel på The Museum of Modern Art i New York, Die Neue Sammlung i München i Tyskland, og på Centre Pompidou i Paris i Frankrig. Da populariteten af den danske modernisme kølede ned i slutningen af 1960’erne, gik det ikke ned af bakke for ham. Han fortsatte arbejdet og lavede nye designs for det danske foretagende PP møbler.

Hans møbler vedblev at blive populære og nærmest ikoniske, således køber mange brugte udgaver af y-stole da det når mere værdi med alderen – og sjældent kommer på tilbud.  Idag er hans værker genstand for at blive produceret i replika udgaver over hele verdenen.

Slutningen på hans liv

I starten af 1990’erne blev han pensioneret, og hans datter Marianne Wegner tog sig af hans arkitektoniske studio og arbejdede med sin far i 20 år. Efter et rigt liv døde 92 årige Hans J. Wegner i Danmark i januar 2007. Efter sin død berettede Paola Antonelli, kuratoren for arkitektur og design på The Museum of Modern Art i New York, at han var den mest beskedne kendte møbeldesigner fra 1900-tallet. Hun følte, at han nok hellere skulle være kendt som en tømrer i stedet for designer.

Hans J. Wegners mål

Med en forkærlighed for jordens naturlige råvarer ville han kombinere bekvemmelighed i smukke og tidsløse møbler. Dette begreb er definitivt kommet til livs gennem mange af hans designs gennem tiden. Med denne synsvinkel på indretning og møbler har han forstærket rigdommen i skandinavisk stil samt revolutioneret den moderne stolproduktion. Det, som for et halvt århundrede siden, var et elegant møbel, er i dag blevet populært indenfor den mere ’sædvanlige’ stil. En perfekt hyldest til manden, som følte, at en højkvalitetsstol skulle kunne holde i over 50 år.

Omtalte politikere og Hans J. Wegners design

Hans designs er blevet omtalt meget på grund af kendte konferencer blandt anerkendte politikere rundt om i verden. TV-debatten i 1961 mellem Richard Nixon og John F. Kennedy var en stor hændelse i amerikansk politisk historie. De to politikere sad på en af Hans J. Wegners stole, og det resulterede i et internationalt gennembrud. I 2009 kunne man se Hans J. Wegners stole i et møde på FNs klima topmøde i København, da USA’s præsident Barack Obama og den gamle russiske præsident Dimitry Medvedev forhandlede en aftale. Nedenunder kan man se billeder af forskellige kendte politikere, som har siddet på hans stole ved offentlige begivenheder.

obama

Barack Obama og Dmitrij Medvedev

Anders Fogh Rasmussen

Daværende Statsminister Anders Fogh Rasmussen sidder i PP 503

 

John F. Kennedy, sidder i 'The Chair'

John F. Kennedy, sidder i ‘The Chair’