Hans J. Wegner designede i løbet af sit liv mange forskellige slags stole. Både spisebordsstole, gyngestole og lænestole blev det til. De er stadig meget populære og kan købes både som original og reproduktioner. Blandt de mest kendte Wegner stole kan blandt andet nævnes: ’The Chair’, Påfuglestolen, CH33 Spisebordsstolen, J16 Gyngestolen, GE 290 Lænestolen, Butterfly stolen og selvfølgelig CH24 Y-stolen.

Oversigt over de mest kendte Wegner stole

The Chair

Den runde stol af WegnerDenne stol var hvad, der symboliserede, fundamentet for hele Wegners karriere. I 1960 blev der afholdt den allerførste live-udsendelse af en valgkamp, og her sad de kendte politikere på Wegners stol. Stolen fik megen opmærksomhed og blev af den amerikanske presse døbt noget så simpelt som; The Chair, eller på dansk rettere Den Runde Stol. Den var blevet kaldt ’tilpas demokratisk’, da man både kan sidde behageligt i den, hvis man sidder oprejst, men også hvis man hellere vil læne sig lidt tilbage. Den åbnede mulighederne for international anerkendelse for Wegner, og samtidigt startede den også samarbejdet mellem designeren og Carl Hansen & Søn. Den fås i forskellige træsorter; eg, ask og kirsebær.

 

Påfuglestolen

Den smukke påfuglestol af WegnerPP550 eller Påfuglestolen blev designet i 1947. Stolen består af en vifteformet bue som ryglæn, heraf navnet Påfuglestolen. Grunden til denne bue var, at Wegner ikke ville have, at ryglænet skulle skygge for rummet eller stoppe lysindfaldet. Den kan også, hvis den bliver stillet i det helt rigtige lys, give et flot mønster på væggen eller gulvet. PP550 er en meget dyr stol at producere, og derfor bliver den kun produceret en enkelt gang om året. En af grundene til dette er, at den store bue er lamineret af flere stykker, fremfor at være dampbøjet. Dette skaber nemlig en mere præcis bue, som også er langt mere stabil.

CH33 Spisebordsstolen

Flot spisebordsstol CH33 af WegnerDenne Wegner stol blev designet i 1957. Den er ofte blevet omtalt som svaret på moderne dansk design. Hvis man ser godt efter, kan man se mange forskellige elementer i CH33 som også befinder sig i mange andre af Wegners designs. Blandt andet kan man se, at benene på stolen bliver tyndere i enden, samtidigt med at de bevæger sig længere væk fra hinanden i takt med, at de kommer længere væk fra sædet. Netop dette element kan man også finde i den tidligere omtalte ’The Chair’.

J16 GyngestolenJ16 gyngestol af Wegner

Udvalget af Wegner gyngestole er ikke nær så stort som udvalget af hans spisebordsstole. Netop derfor skulle man være tilbøjelig til at tro, at spisebordstolene var dem, der blev solgt flest af. Men sådan er tilfældet ikke. Den mest solgte Wegner stol er nemlig J16 Gyngestolen. Den første udkom i 1940, og senere hen har udviklingen taget fart. Wegner havde en stor forkærlighed for disse stole; de var smarte, for så kunne man nå kaffekoppen uden at rejse sig. I alle Wegners gyngestole er der nemlig en stor bevægelsesfrihed, og man har muligheden for at sidde i forskellige stillinger.

Butterfly stolen og GE 290 lænestolen

GE290 lænestol af WegnerLeder man efter Wegner lænestole er særligt to meget populære. Den ene er den såkaldte GE 460 eller Butterfly stolen, som den også bliver kaldt. Den så dagens lys tilbage i 1977 og er med dens lille og lette design i dag en af de mest elskede Wegner stole. En anden kendt lænestol er GE 290. Den elegante lænestol, med de lave aftagelige armlæn er en klassiker, der viser, at Wegner dengang han designede den, gik imod tidens tendenser; hvor andre fokuserede på mindre polstring, fokuserede Wegner på komfort.

CH24 Y-stolen

Nok den allermest kendte Wegner stol er den såkaldte CH24 Y-stol. Den er simpel, elegant og holder i virkelig lang tid uden at blive slidt at se på. Sædet er lavet af papirgarn som, udover at give en fantastisk komfort, holder i utroligt mange år. Fabrikken lover 50 års holdbarhed, men træet, som benene består af, kan holde endnu længere. Derfor er det muligt at få skiftet sædet ud, så snart det gamle er forældet. Det er en designklassiker uden lige, der næsten 70 år efter lanceringen stadig er populær.